Bila berbicara soal persiapan perkahwinan, kad kahwin akan menjadi salah satu daripada perkara yang paling perlu diberikan perhatian oleh bakal pengantin.

.

Hal ini kerana ia akan menjadi sebagai salah satu cara untuk menjemput tetamu untuk menghadiri majlis kita nanti.

.

Apa yang menjadi masalah adalah ketiadaan idea untuk design kad kahwin yang menarik.

.

.

Tak kisah samada anda ingin berikan kad kawhin dalam bentuk fizikal atau kad kahwin online sekalipun, anda tetap perlu berikan kad kahwin cantik.

.

Bila anda Google berkenaan contoh kad kahwin, anda akan temukan berbagai jenis contoh seperti:

  • Kad kahwin kosong
  • Kad kahwin exclusive
  • Kad kahwin murah
  • Kad kahwin digital

.

.

Baca Juga : Checklist Kahwin (Lengkap 2020) – Buat Rujukan Anda dari Merisik, Nikah hingga ke Majlis Sanding

.

Apa Yang Perlu Ada Dalam Kad Kahwin?

.

Kad Kahwin

.

Kad jemputan kahwin biasanya mempunyai info seperti berikut:

  • Tarikh majlis
  • Masa majlis
  • Peta kad kahwin atau lokasi majlis
  • Ayat kad kahwin untuk menjemput individu daripada berbagai latar belakang

.

Selain itu untuk kad kahwin Malaysia, anda perlu tentukan juga saiz jemputan kahwin supaya anda tidak memesan terlebih atau terkurang kad kahwin nanti.

.

Baca Juga : Rukun Nikah – Ini 5 Senarainya. Anda Perlu Tahu & Faham Sebelum Kahwin

.

.

Contoh Kad Kahwin Design Menarik dan Kreatif

.

Kami sediakan beberapa contoh yang menarik untuk anda jadikan sebagai inspirasi.

.

.

1. Floral

.

Kad Kahwin

.

Motif bunga biasanya menjadi motif yang evergreen iaitu sentiasa sesuai setiap masa dan ketika.

.

Ia sedap mata memandang dan sangat cantik sekaligus membawa konsep minimal dan feminin.

.

Anda cuma perlu masukkan design pilihan anda pada bahagian hadapan anda dan isi segala info lain padanya.

.

.

2. Kartun

.

.

Kad kahwin bermotifkan kartun turut menjadi diantara trend yang sangat popular bagi kebanyakan pengantin.

.

Ia memberikan gambaran yang simple namun mampu untuk memukau pandangan mata jemputan.

.

Anda cuma perlu pandai memilih watak kartun dan kombinasi warna yang menarik untuk menjadikannya berbeza dengan orang lain.

.

.

3. Klasik

.

.

Kad berkonsepkan tradisional dan penuh dengan corak haruslah bersesuaian dengan tema yang bakal anda bawakan sewaktu majlis nanti.

.

Rekaan ini sebenarnya sangat menarik dan sesuai dengan mereka yang telah menetapkan tema melayu klasik sebagai tema perkahwinan mereka nanti.

.

.

4. Hipster

.

.

Tema hipster dah makin menjadi kebiasaan dalam kalangan muda mudi sekarang.

.

Jadi, tak hairanlah jika tema ini turut digunakan pada penghasilan kad mereka nanti.

.

Ia sebenarnya satu kelainan dan keunikan yang memecahkan rekaan kad kahwin tipikal yang dah biasa sangat orang tengok dan dapat.

.

Mungkin sesuai untuk anda juga?

.

.

5. Geometri

.

.

Ramai sebenarnya yang mengetengahkan konsep geometri dalam penghasilan seni mereka.

.

Design kad kahwin juga merupakan sebahagian daripada seni jadi tak hairanlah jika ada diantara kita yang akan memilih motif ini sebagai rekaan kad nanti.

.

Bentuk geometri yang ringkas ini dipadankan dengan kombinasi warna yang sesuai membuatkan kad ini kelihatan lebih elegan dan juga moden.

.

.

6. Daun

.

Kad Kahwin

.

Tema daun bukanlah satu perkara asing atau pelik bagi sebarang hasil seni.

.

Rekaan kad ini yang menggunakan warna hijau menghadirkan kelembutan dan ketenangan buat mata yang memandang.

.

Konsep daun juga boleh ditingkatkan lagi dengan konsep tropika.

.

.

7. Clapboard

.

.

Kalau anda baru pertama kali mendengarnya mesti akan tertanya-tanya apa benda clapboard ini kan?

.

Tapi bila anda lihat gambar diatas, anda dah tahu kan apa sebenarnya ia?

.

Sangat sesuai bagi kaki movie untuk menghasilkan kad menggunakan tema ini.

.

.

8. Songket

.

Kad Kahwin

.

Satu lagi design menarik kad yang anda boleh jadikan inspirasi adalah songket.

.

Ia seakan-akan konsep melayu klasik dan tradisional namun ia lebih formal.

.

Cetakan berasaskan songket yang dikombinasikan dengan warna dan tulisan serta gambar yang menarik menjadikan ia satu tema yang agak menarik untuk anda.

.

.

9. Islamik

.

.

Tema ini turut menjadi pilihan ramai bakal pengantin dan ia memberikan satu bentuk kreativiti yang seragam dan indah seperti apa yang anda biasa lihat di masjid.

.

Penggunaan warna yang lembut akan membuatkan kad ini menyejukkan dan menenangkan mata yang memandang.

.

.

10. Batik

.

.

Berapa kali anda pernah menerima kad rekaan berkonsepkan batik?

.

Sangat jarang kan?

.

Jadi, apa kata anda mencuba design ini pula untuk kelainan.

.

Coraknya yang simple tapi kemas dengan gabungan warna lembut,cerah dan corak batik simple menjadikan ia kelihatan lebih eksklusif.

.

.

11. Sampul Surat

.

Kad Kahwin

.

Nak sedikit keunikan?

.

Anda boleh menghantar kad anda dalam bentuk sampul surat.

.

Rekaan sampul surat lama dengan kombinasi jalur merah, biru dan putih akan menjadikan kad anda kelihatan lebih ringkas.

.

Untuk menjadikan ia lebih unik, anda boleh menambah setem padanya.

.

.

12. Mr & Mrs

.

Kad Kahwin

.

Rekaan ini sangat sesuai bagi mereka yang mengimpikan perkahwinan dengan konsep garden wedding.

.

Pemilihan warna seperti putih, pink lembut dan hitam berserta jambangan bungan dan cincin akan menjadi satu template yang agak menawan dan simple.

.

.

13. Kain Lace

.

Kad Kahwin

.

Pernah nampak kad kahwin bertemakan kain?

.

Rekaan ini sebenarnya tidak memerlukan anda mengeluarkan bajet lebih kerana anda hanya perlu print corak kain tersebut diatas kad.

.

.

14. Walimatul Urus

.

Kad Kahwin

.

Rekaan ini sesuai untuk mereka yang mempunyai bajet lebih.

.

Hal ini kerana ia akan dicetak diatas sekeping kad seperti poskad ataupun yang dilipat dua.

.

Kad yang digunakan biasanya kad berkualiti tinggi seperti:

  • Kertas ivory
  • Kertas platinum white

.

.

15. Bil Elektrik

.

Kad Kahwin

.

Bil elektrik pun boleh jadi inspirasi kad kahwin?

.

Ubah sahaja maklumat seperti apa yang ada didalam bil elektrik kepada informasi majlis anda.

.

Ia sangat jimat dan anda boleh membuat kelainan untuk hari bahagia anda.

.

.

16. Pos Laju

.

Kad Kahwin

.

Kalau tadi bil elektrik, sekarang poslaju pula.

.

Semua benda boleh dijadikan inspirasi rekaan kad anda dan anda hanya perlu gantikan maklumat dengan maklumat majlis anda sahaja.

.

.

17. Bola

.

Kad Kahwin

.

Sangat sesuai bagi mereka yang sangat gilakan bola sepak.

.

Anda boleh hasilkan kad bertemakan tiket perlawanan bola sepak.

.

Jangan lupa selit grafik pasukan bola sepak favourite anda!

.

.

18. Buku Sekolah

.

Kad Kahwin

.

Sesuai jika anda dan pasangan merupakan pasangan atau kenalan daripada zaman persekolahan.

.

Ia merupakan diantara idea kreatif yang sangat jimat dan unik.

.

.

19. Coklat Cadburry

.

Kad Kahwin

.

Rekaan seterusnya sangat sesuai kepada “hantu coklat” diluar sana.

.

Takkan tak sweet lagi kalau dah rekaan pun coklat yang manis kan?

.

.

20. Iphone

.

Kad Kahwin

.

Jenama telefon pintar yang menjadi kegilaan diluar sana kalau dijadikan template rekaan kad kahwin pun menarik kan?

.

Anda boleh berikan kelainan dengan rekaan iphone ini buat para jemputan.

.

Jadi lah kalau nak bagi iphone seorang sebiji tak mampu, bagi kad pun boleh.

.

.

21. Marble

.

.

Konsep marble diserikan lagi dengan sentuhan keemasan akan menjadikan kad anda kelihatan lebih ekslusif dan mewah.

.

Rekaan sebegini tidak memerlukan hiasan berat dan berlebihan tanpa perlu untuk anda berbelanja lebih.

.

.

22. Passport

.

.

Rekaan ini sangat sesuai untuk kaki travel dan ia merupakan diantara rekaan yang sedang hot sekarang ini.

.

Bila jemputan dapat kad ini, perkara pertama yang terlintas dalam fikiran mereka adalah anda seorang kaki melancong!

.

.

23. Simple

.

.

Walaupun ada bermacam rekaan kad diluar sana, konsep simple tetap akan menjadi pilihan buat ramai pasangan.

.

Coraknya yang tidak terlalu menonjol dan hanya dihiasi dengan bunga dan nama pengantin sangat sesuai untuk anda yang inginkan rekaan yang ringkas dan jimat bajet.

.

.

24. Rustic

.

.

Design kad kahwin ini merupakan diantara design yang paling mudah untuk DIY.

.

Anda perlukan bahan seperti:

  • Brown paper
  • Benang ala-ala tali sebagai hiasan tambahan

.

.

25. White Royal Gold

.

Kad Kahwin

.

Dengan menjadikan warna putih sebagai warna utama dan tulisan berwarna keemasan, ia akan menampilkan sisi kad kahwin yang kelihatan mewah namun simple.

.

Untuk menaikkan lagi keunikan rekaan ini, kertas premium seperti ivory paper sangat sesuai untuk digunakan.

.

.

26. Teddy Bear

.

Kad Kahwin

.

Kecomelan rekaan kad kahwin ini pasti akan membuat semua mata yang melihatnya tertawan.

.

Kombinasi warna yang terang dan ceria akan memberikan gambaran kecomelan pasangan pengantin ini.

.

.

27. Cartoon

.

Kad Kahwin

.

Kalau anda pandai melukis, apa kata anda lukis sendiri rekaan kad kahwin anda?

.

Anda boleh jadikan gambar diatas sebagai inspirasi.

.

Lukisan kartun yang simple pun dah menjadikannya sangat menarik.

.

.

28. Sketch

.

Kad Kahwin

.

Satu lagi rekaan kad yang sangat sesuai untuk anda yang mempunyai bakat seni.

.

Menarik kan kalau anda boleh abadikan bakat anda pada kad kahwin anda?

.

.

29. Ribbon

.

Kad Kahwin

.

Siapa sangka dengan hanya menambah reben diatas muka depan kad anda, ia akan mewujudkan gambaran yang lebih elegan dan formal.

.

Kad ini sangat sesuai jika majlis nanti akan dilangsungkan di dewan hotel atau ballroom bersama bertemakan pakaian:

  • Dinner’s Jacket
  • Evening Gown

.

.

30. Soalan Exam

.

Kad Kahwin

.

Rekaan ini sangat mudah dimana anda hanya perlukan penggunaan Word dan kertas A4 sahaja.

.

Ia sangat kreatif, jimat dan tidak membazir wang anda.

.

.

31. Kad Elektronik

.

Kad Kahwin

.

Banyak template yang ada didalam internet.

.

Anda cuma perlu masukkan maklumat berkenaan majlis anda, memilih warna dan font tulisan sahaja.

.

Mudah kan?

.

.

Bagaimana Membuat Kad Kahwin Sendiri?

.

Kad Kahwin

.

Sekarang kan ada terlalu banyak tutorial DIY, kad kahwin pun ada tutorial “How To Design Kad Kahwin” yang tersendiri.

.

DIY membawa maksud Do-It-Yourself iaitu buat sendiri.

.

Ia sangat mudah dimana anda cuma memerlukan peralatan yang sesuai dan asas kemahiran design.

.

Sebelum bermula, anda perlu tahu beberapa perkara:

.

.

Berapa jumlah kad yang ingin dibuat atau dicetak?

.

.

Jumlah ini sangat penting kerana ia akan menentukan berapa bajet yang anda perlu sediakan.

.

Jika anda menggunakan printer di rumah, kebanyakannya boleh print saiz A4.

.

.

Berapa saiz kad anda?

.

.

Ada beberapa saiz namun saiz standard adalah 4″ x 6″ atau 4″ x 8″.

.

Jadi, jika anda print diatas kertas A4, anda boleh print sekitar 3 keping kad sahaja.

.

.

Peralatan Yang Diperlukan

.

Kad Kahwin

.

Perkara paling asas yang anda perlukan adalah laptop atau komputer.

.

Printer berserta dakwat yang mencukupi jika anda ingin print dirumah.

.

Anda perlukan pemotong samada gunting atau pisau sebaik kad kahwin anda siap dicetak.

.

Jangan lupa gunakan alas pemotong dan pembaris besi untuk besi untuk membantu anda mendapatkan potongan yang lurus.

.

.

Software Untuk Design Kad Kahwin

.

.

Ada beberapa software mudah dan percuma yang anda boleh gunakan:

  • Word
  • Canva
  • Crello

.

.

Print Sendiri Atau Hantar Kedai?

.

.

Untuk memudahkan kerja anda, adalah lebih baik jika anda hantar ia ke kedai.

.

Hal ini kerana kedai mempunyai peralatan yang mencukupi yang boleh melajukan lagi kerja termasuklah memotong.

.

.

Sekian sahaja perkongsian kali ini berkenaan kad kahwin dan 31 contoh kad kahwin design sebagai inspirasi buat anda.

.

Tahniah kepada anda yang bakal melangsungkan perkahwinan tak lama lagi.

.

Baca Juga : Nikah Online – Cara-caranya, Syarat, Hukum & Persediaan Perkahwinan Atas Talian Ini

.

Kami doakan supaya segala urusan anda dipermudahkan dan hubungan anda berkekalan sehingga ke Jannah!

.


.

Anda rasa bermanfaat?

.

Jangan lupa Like kami di Facebook, di bawah ni ya.?

.

Lebih banyak lagi tips kesihatan seks yang best-best. ?

0
Your Cart