Nafkah zahir batin merupakan salah satu perkara utama yang perlu dititikberatkan di dalam sesebuah rumahtangga.

.

Tetapi masih ada lagi individu yang tidak sedar akan kepentingannya.

.

Tengok sahaja diakhbar dan dilaman-laman sosial, banyak berita-berita kes penceraian yang berlaku yang melibatkan konflik berkenaan masalah nafkah zahir batin.

.

pied la

.

Perkara sebegini perlu diambil berat oleh masyarakat terutama sekali individu yang belum berkahwin dan yang ingin mendirikan rumah tangga tak lama lagi.

.

Oleh sebab itu, harini kami akan kongsikan serba sedikit tentang nafkah zahir batin dan apa tanggungjawab suami dalam islam yang perlu tahu.

.

Baca Juga:  Goda Suami – Tips Mudah Supaya Lelaki Anda Terpikat & Setuju Selalu!

.

.

.

.

**PSST: Baca sehingga habis ya, ada hadiah menanti anda di akhir artikel ini.

.

.

Suami Sebagai Ketua Keluarga

.

.

Suami merupakan ketua keluarga yang diamanahkan oleh Allah SWT untuk menjaga, mendidik serta memberi nafkah zahir batin yang secukupnya kepada isteri dan anak-anak mereka.

.

Tanggungjawab ini bukan hanya sebagai nafkah zahir sahaja, malah nafkah batin juga.

.

Sesebuah keluarga memerlukan pakaian, makanan, & tempat tinggal yang mencukupi untuk melengkapi keperluan harian mereka, suami wajib memberikannya sebagai nafkah suami kepada isteri.

.

.

Ini lah tanggungjawab seorang suami/bapa yang perlu diambil berat oleh para suami.

.

Tak lupa juga nafkah batin seperti kasih sayang, belaian, & didikan agama yang mencukupi setiap aspek kehidupan, juga perlu diberikan perhatian.

.

Tugas isteri pula bukan lah sebagai hamba kepada suaminya, sebaliknya mentaati perintah suami dan memberikan kasih sayang kepada anak-anak.

.

.

Para suami pula perlu adil, kerana ramai isteri zaman sekarang ini yang selalu diarah bekerja untuk menyara keluarga, padahal si suami pula tidak bekerja dan tidak mahu berusaha memberikan nafkah zahir batin yang mencukupi terhadap amanah mereka.

.

Berdasarkan hadis Rasulullah, suami dan bapa bertanggungjawab untuk memberikan nafkah seperti makan dan minum yang cukup, pakaian isteri & anak-anak, serta tempat tinggal yang selamat untuk mereka.

.

Sabda Nabi SAW,

“Takutlah kepada Allah dalam memimpin isteri-isterimu, kerana sesungguhnya mereka adalah amanah yang berada di sampingmu; barangsiapa tidak memerintahkan sembahyang kepada isterinya dan tidak mengajarkan agama kepadanya, maka ia telah berkhianat kepada Allah dan Rasul-Nya.”

.

.

Didikan agama seperti ilmu-ilmu fardu ain, hukum hakam dan tauhid merupakan tanggungjawab suami terhadap isteri dan anak-anak. Akhlak isteri & anak terhadap orang sekeliling juga tidak terkecuali.

.

Sesiapa yang cuai dan mengambil ringan perkara-perkara seperti ini, ibarat telah menempah tempat di neraka kerana mereka telah mengetahui tetapi masih lagi tidak mahu bertindak.

.

.

.

.

Nafkah Zahir

.

.

Berdasarkan hadis nabi Muhammad SAW baginda menegaskan maksudnya:

Mulakan lah dengan diri kamu terlebih dahulu, bersedekah kepada diri kamu. Jika ada rezeki yang lebih maka untuk isteri kamu. Jika ada lebihan, makan untuk ahli keluarga kamu. Jika ada lebihan lagi maka untuk orang yang dihadapan kamu, dikanan dan kirimu.

Riwayat Imam Muslim

.

Berdasarkan hadis diatas, Rasulullah menyuruh kita untuk memberi nafkah zahir kepada golongan yang layak menerima nafkah tersebut mengikut turutan yang ditentukan seperti berikut.

1. Diri sendiri – Berikan nafkah kepada diri sendiri terlebih dahulu.

2. Isteri – Jika ada rezeki yang lebih, berkahwin dan berkongsi lah harta yang diperolehi.

3. Anak-anak – Wajib diberikan apabila sudah berumahtangga

4. Ibu & Bapa – Jika ada rezeki yang lebih, berikan nafkah kepada ibu & bapa yang membesarkan kita.

5.  Adik Beradik –  Seterusnya kepada adik beradik yang dalam kesempitan

6. Saudara mara – Jika ada rezeki yang lebih lagi, sedekahkan kepada saudara mara terlebih dahulu.

7. Orang terdekat – Jiran, & kenalan terdekat.

.

.

Kewajipan pemberian nafkah yang dijelaskan diatas mestilah mengikut beberapa syarat wajib yang perlu diambil berat.

a) Miskin  – Individu tersebut hendaklah miskin dan tidak mempunyai harta, & sumber pendapatan yang tetap yang boleh menyara mereka.

b) Mampu – Si pemberi juga mestilah mampu untuk menyara, mereka termasuk diri sendiri, nafkah isteri & anak-anak. Tidak boleh memberi nafkah kepada individu lain sedangkan anak & isteri yang wajib tersebut terabai.

.

.

Nafkah terhadap golongan-golongan diatas wajib diberikan jika seseorang itu mempunyai kemampuan harta dan rezeki yang mencukupi selagi mana tidak mengabaikan kewajipan mereka terhadap anak-anak & isteri.

.

Utama kan diri sendiri dan keluarga terlebih dahulu, baru lah tolong orang lain yang memerlukan.

.

Macam mana pula kalau isteri gaji besar lebih daripada suami?

.

Sebahagian daripada harta suami adalah harta isteri, manakala harta si isteri adalah milik dirinya sendiri.

.

.

Tidak wajib bagi seorang isteri untuk menanggung nafkah zahir batin keluarga secara menyeluruh.

.

Ini banyak berlaku pada zaman sekarang ini, yang mana semua sudah maklum bahawa golongan wanita yang lebih ramai mendapat pendidikan yang tinggi di IPTA.

.

Sudah tentu ramai golongan wanita yang banyak mengisi jawatan-jawatan tinggi dalam organisasi-organisasi tertentu.

.

.

Tetapi besar pahalanya jika si isteri membantu meringankan beban si suami selagi mana suami tersebut menunaikan tanggungjawabnya terhadap isteri dan anak-anak.

.

Baca Selepas ini:  Kaunseling Rumah Tangga – Panduan (Lengkap) Agensi, Harga Dan Pakej Yang Terbaik

.

.

Nafkah Batin

.

.

Perkahwinan merupakan suatu yang indah, ianya memerlukan dua individu lelaki dan wanita untuk menjadi kan sesebuah rumahtangga itu bahagia dan harmoni.

.

Antara tujuan lain sesebuah perkahwinan ialah untuk menghalalkan hubungan intim antara satu sama lain.

.

Manusia diciptakan oleh Allah SWT berpasang-pasangan untuk mereka saling sayang menyayangi antara satu sama lain dan telah dikurniakan hawa nafsu oleh Allah SWT untuk mereka suami dan isteri bermain-main antara mereka sendiri.

.

.

Seks merupakan antara salah satu nafkah yang juga perlu ditunaikan oleh para suami.

.

Jika seseorang isteri itu mempunyai kehendak nafkah batin, wajib bagi suami untuk tunaikan kehendak isteri selagi mana suami mampu untuk memberikan nafkah tersebut serta bebas daripada penyakit atau keuzuran.

.

Jika suami gagal menunaikan keinginan isteri tersebut, hukumnya adalah berdosa dan dia dianggap telah menganiaya isterinya.

.

Ini sesuai dengan firman Allah dalam Al Quran yang bermaksud:

“..Dan wanita mempunyai hak yang seimbang dengan kewajipannya dengan cara yang makruf.”

Surah Al-Baqarah 228

.

.

Boleh ke tuntut cerai jika suami tak bagi nafkah batin?

.

Jika anda sudah tidak boleh bertahan dengan perangai suami yang tidak mahu menunaikan nafkah batin tersebut, anda boleh memohon pencerian dengan menuntun fasakh di mahkamah syariah.

.

Di Malaysia, banyak kes penceraian yang berlaku akibat daripada kegagalan suami untuk memberikan nafkah batin, bukan satu dua sahaja.

.

.

Alasan ini cukup dan memadai untuk seseorang isteri itu menuntut fasakh dibawah Undang-Undang Keluarga Islam bagi Negeri Selangor, dibawah Seksyen 53 (1) (d) iaitu:

“Seseorang perempuan yang berkahwin mengikut Hukum Syara’ adalah berhak mendapat sesuatu perintah untuk membubarkan perkahwinan atau untuk fasakh atas satu atau lebih daripada alasan-alasan yang berikut, iaitu-bahawa suami telah tidak menunaikan, tanpa sebab yang munasabah kewajipan perkahwinannya (nafkah batin) iaitu selama tempoh satu tahun”.

.

Tetapi sebelum seseorang itu mengambil jalan yang drastik seperti ini, mereka perlu lah berbincang dan bersama-sama mencari solusi yang adil dan tidak memecah belahkan

.

.

Sebagai isteri, mereka perlu menyatakan hasrat mereka untuk menuntut fasakh supaya si suami tahu dan sedar akan keadaan yang sebenar-benarnya dirasakan oleh isteri.

.

Jika si suami mempunyai penyakit seksual seperti mati pucuk dan lemah tenaga batin, wajar lah untuk suami dan isteri pergi mencari jalan penyelesaian untuk mengubat penyakit tersebut daripada berterusan.

.

Masalah-masalah lain juga boleh diajak berbincang bersama ahli keluarga rapat si suami, bukan untuk memalukan suami tetapi untuk berbincang jalan penyelesaian yang rasional dan adil untuk kedua-dua belah pihak.

.

Kesimpulan

.

.

Isteri dan anak-anak ialah amanah Allah kepada para suami untuk memimpin mereka ke jalan yang benar.

.

Berbuat baik kepada mereka adalah kunci para suami untuk masuk ke dalam syurga dan mengelak dari mendapat azab daripada Allah SWT.

.

Makanan, pakaian, tempat tinggal, didikan agama, dan didikan akhlak merupakan antara salah satu nafkah zahir batin yang perlu dan wajib diberikan oleh suami dan sebagai bapa.

.

.

Para lelaki dan suami bertanggungjawab memberi nafkah kepada isteri-isteri mereka sesuai dengan keperluan mereka.

.

Firman Allah yang bermaksud: 

“Kaum lelaki itu adalah pemimpin (yang bertanggungjawab) terhadap kaum wanita kerana Allah melebihkan sebahagian daripada mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), kerana mereka (lelaki) menafkahkan sebahagian daripada harta mereka.”

Surah An Nisa 24

.

Jom tonton video Ustaz Azhar Idrus dibawah

.

.

Rasulullah juga pernah ditanyakan oleh sahabat tentang hak isteri keatas suami mereka, dan baginda menjawab maksudnya:

“Memberinya makan apabila kamu makan, dan memberinya pakaian apabila kamu berpakaian”

Hadis direkodkan oleh Imam Abu Daud

.

.

Jelas lah berdasarkan bukti-bukti diatas betapa pentingnya tanggungjawab nafkah zahir dan batin kepada suami untuk menjaga dan memastikan ahli keluarga mendapat keperluan zahir dan batin yang mencukupi.

.

Nafkah zahir batin bukan perkara remeh kerana bianya merupakan salah satu punca kes penceraian yang terjadi di Malaysia kebelakangan ini.

.

Anda sebagai suami perlu ambil segala yang kami kongsikan ini sebagai iktibar dan penambah ilmu untuk anda. Hargai lah pengorbanan isteri anda, jangan disia-siakan apa yang didepan mata, orang putih kata ‘Don’t take things for granted‘.

.

.

.

.

Jangan lupa mereka boleh jadi penyebab kita kesyurga, dan juga boleh jadi penarik kita ke neraka.

.

.

Baiklah, sampai disini sahaja perkongsian kami pada kali ini.

.

Terima kasih kepada para pembaca yang sudi meluangkan masa membaca perkongsian-perkongsian kami.

.

.

Sebenarnya, misi kami di SuamiSihat ialah untuk memberi ilmu baharu kepada pembaca tentang topik-topik berkenaan kesihatan lelaki dan topik yang kami rasakan penting untuk para suami di Malaysia merangkumi semua aspek, termasuk yang berkenaan agama, spiritual, dan kesihatan.

.

Ini untuk memastikan setiap dari kita celik dan akan lebih peka tentang perkara-perkara penting yang perlu dititikberatkan oleh setiap suami & bapa di Malaysia.

.

Jika anda berminat untuk terus menyokong SuamiSihat, anda boleh like page kami dibawah

.

.

Kami harap setiap hasil daripada penulisan dan perkongsian kami dapat membantu para pembaca untuk lebih jelas apakah tanggungjawab nafkah zahir batin seorang suami dalam rumah tangga.

.

Terima kasih kepada pembaca-pembaca tetap yang masih setia bersama kami. Sejujurnya kami sangat menghargai kesudian anda membaca artikel-artikel kami

.

.

Terima kasih kerana telah meluangkan masa. Semoga bermanfaat.

.

Assalamualaikum

.

.

Jom Baca:  Nafsu Seks – Syahwat Anda Suami Isteri Berkurang? Ini Punca & Solusinya.

.

.