Kemandulan sering kali menjadi topik yang hangat, diperkatakan tatkala berbicara tentang isu rumahtangga, serta kesuburan lelaki.

.

Buat seorang lelaki, tahap kesihatan serta kualiti air mani memainkan peranan penting.

.
Tahukah anda, air mani yang subur dan berkualiti bukan sahaja bergantung pada bilangan sperma yang terkandung di dalamnya, malah kualiti sperma itu sendiri turut di ambil kira.

.

.

Sperma yang berkualiti di lihat pada keupayaannya untuk berenang (motility) dan saiz serta bentuk sperma (morphology).

.

Bila dah berkahwin, ramai yang bertanya;

..

“takde anak lagi ke?”,

.

‘dah berisi ke belum?’,

.

‘Apa cerita isteri kau?’

.

dan macam-macam lagi soalan maut yang selalu diajukan.

.

.

Makin hari makin panas hati mendengarnya.

.

Nak salahkan isteri 100% memang tak patut sebab lelaki pun terlibat juga.

.

Cuma tak tahu kenapa belum ada rezeki.

.

.

Sabarlah…

.

Dalam meniti arus rumah tangga tambah-tambah apabila melibatkan soal mertua dan keluarga yang sibuk bertanya tentang;

.

“Dah hamil ke belum?”.

.

Jangan cepat melatah, apa yang perlu kita buat adalah sama-sama berikhtiar bersama pasangan anda.

terasa hati kepada ibu mertua

.

Ikhtiarlah bagaimana cara untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita.

.

Walau tiada cara yang benar-benar mudah untuk mengenal pasti kualiti air mani anda (melainkan anda membuat temujanji dengan doktor),

.

Sebagai seorang lelaki anda boleh mencuba beberapa tips ini dalam usaha untuk mendapat air mani yang berkualiti.

.

Bagaimana?

.

Teruskan membaca…

.

Kesuburan lelaki ialah, apabila lelaki mempunyai potensi untuk membuat pasangan wanita dia mengandung.

mengandungkan isteri

.
Perkara ini selalunya bergantung kepada kualiti sperms cells lelaki tersebut.

.

Berikut adalah beberapa aspek dari seksual dan kualiti semen yang boleh mempengaruhi kesuburan ;

.

.

libido lelaki

Libido: Dikenali sebagai rangsangan seksual, libido juga bermaksud kesuluruhan keinginan atau rangsangan seseorang untuk melakukan seks.

.
Pemakanan dan supplement yang boleh meningkatkan libido dipanggil aphrodisiacs.

.
Contoh supplement yang ada dan sah oleh KKM adalah, MENS FORMULA.

.

.

Masalah Ereksi: Mati pucuk, masalah ereksi terjadi bila seorang lelaki tidak dapat meningkatkan saiz zakar atau mengekalkan saiz zakar semasa ereksi.

.

.

Sperm Count: Satu aspek penting untuk menentukan kualiti semen adalah bilangan atau kepekatan sperm cell dalam kuantiti semen tertentu.

.

.

Gerakan Sperm: Fungsi penting dalam sperm yang sihat adalah kebolehan sperm berenang.

.

Pergerakkan sperm diukur mengikut peratusan sperm yang bergerak dalam sample semen tersebut.

.

**Boleh juga baca: Mandul, ini tanda-tanda kemandulan seorang Lelaki.

.

.

Tahap Testosterone: Tahap testosterone yang rendah, sex hormone lelaki, boleh memberi kesan kepada tahap kesuburan seorang lelaki.

.

Kesuburan boleh diakibatkan oleh beberapa faktor dan sebab.

.

Ada yang diakibatkan dari genetik, kesihatan am, kecergasan, penyakit dan diet sesorang itu.

.

Tambahan lagi, gaya hidup sihat dan diet adalah penting.

.

Ada jenis makanan dan nutrisi yang bersangkut-paut dengan peningkatan kesuburan dan meningkatkan testosterone seseorang.

.

Apa-apaun, berikut adalah 9 kajian sains – cara-cara untuk meningkatkan bilangan sperm dan meningkatkan kesuburan lelaki ;

.

.

1) Bersukan Secara Berkala

.
Bersukan secara berkala dapat meningkatkan konfiden dan prestasi fizikal, dan ia juga dapat meningkatkan tahap testosterone lelaki.

.
Kajian menunjukkan lelaki yang bersukan secara konsisten, mereka mempunyai tahap testosterone yang lagi tinggi dan semen yang lebih berkualiti dari lelaki biasa.

.
Walaubagaimanapun, anda tidak sepatutnya exercise terlalu kuat, memaksa diri workout yang intensif dalam jangka masa yang pendek.

.

ini mungkin boleh mengakibat kesan buruk dan berpotensi untuk menurunkan testosterone dalam tempoh masa tersebut.

.

Jika anda jarang bersukan tapi ingin meningkatkan kesuburan, menjadi lebih aktif secara fizikal adalah perkara paling utama untuk anda lakukan.

.

.

2) Dapatkan Vitamin C yang Mencukupi untuk Kesuburan Lelaki.

.
Oxidative stress bila tahap reactive oksigen species (ROS) mencapai tahap yang berbahaya untuk badan.

.
Bila antioksidant dalam badan seseorang terlalu kuat disebabkan oleh penyakit, usia, gaya hidup tidak sihat dan pencemaran persekitaran.

.
ROS sentiasa dihasilkan oleh badan manusia, tetapi tahap yang dihasilkan sentiasa ditahap yang sihat jika badan yang sihat.

.
Tahap ROS yang tinggi boleh menyebabkan tisu-tisu badan cedera dan bengkak, justeru meningkatkan risiko penyakit kronik.

.
Beberapa bukti kajian membuktikan oxidative stress dan tahap ROS boleh menurunkan tahap kesuburan seorang lelaki.

.
Pengambilan antioxidants, seperti Vitamin C, boleh menghalang akibat buruk ini

.

Kajian juga membuktikan Vitamin C supplements boleh meningkatkan kualiti semen.

.

.

3) Relaks dan kurangkan stress

.
Stress boleh menurunkan kepuasan seksual pagi seorang manusia dan menganggu tahap kesuburan.

.
Menurut kajian juga percaya bahawa hormone cortisol adalah yang menyebabkan stress.

.
Stress yang berpanjangan meningkatkan tahap cortisol, yang boleh mendatangkan effect negative kepada testosterone.

.
Bila cortisol meningkat, testosterone akan menurun.

.

Pengurusan stress boleh jadi semuda dengan, ambil ambil sedikit bila anda bekerja, tengok dunia sekeliling, meditasi, bersukan dan luangkan masa dengan keluarga dan rakan-rakan.

.

**Boleh baca selepas ini: Malam Jumaat, hilangkan stress anda, bersetubuhlah dengan Isteri!

.

.

4) Dapatkan Vitamin D yang secukupnnya

.
Vitamin D adalah antara nutrisi yang boleh meningkatkan tahap testosterone.

.
Satu kajian pemerhatian menunjukkan lelaki yang kurang Vitamin D mempunyai tahap testosterone yang rendah.

.
Tambahan pula, vitamin D yang tinggi dapat meningkatkan kesihatan sperm.

.

.

5) Gunakan Tribulus Terrestris

.
Tribulus terrestris, juga dikenali sebagai puncturevine, adalah sejenis Medical Herb seringkali digunakan untuk merangsang kesuburan seorang lelaki.

.
Bahan ini adalah salah satu herba yang terkandung dalam mens formula.

.

Satu kajian membuktikan bawaha sperem lelaki yang rendah akan menaik secara berkala jika mengambil 6 gram akar Tribulus setiap hari selama dua bulan dan juga akan meningkatkan ereksi dan libido seorang lelaki.
.

.

6) Ambil Fenugreek Supplements

.
Fenugreek atau Trigonella foenum-grraecum adalah antara medical herb yang popular.

.
Satu kajian keatas 30 lelaki yang melakukan latihan kekuatan 4 kali seminggu, sama dengan kesan dengan mengambil 500mg of fenugreek extract daily.

.
Juga, supplement ini meningkatkan tahap testosterone.

.

.

7) Pengambilan Zinc yang cukup untuk Kesuburan Lelaki

.
Zinc adalah mineral penting yang boleh didapati dalam makanan berasaskan haiwan, seperti daging, ikan, telur, kerang-kerangan.

.
Pengambillan adequate zinc adalah salah satu asas bagi kesuburan lelaki.

.
Kajian Pemerhatian menunjukkan zinc rendah, selalunya mempunyai testosterone yang rendah, kualiti sperm yang rendah dan tinggi risiko untuk menjatuhkan kesuburan lelaki.

.

Pengambilan zinc supplements boleh meningkatkan testosterone dan kesuburan lelaki yang mempunyai zinc yang rendah.

.

.

8) Ashwagandha

.

Ashwagandha- ataupun withania somnifera adalah medical herb yang telah lama digunakan di India sejak dahulu kala.

.

Kajian menunjukkan herba ashwagandha boleh meningkatkan kualiti kesbusuburan lelaki dan tahap testosterone.

.

Kajian terhadap lelaki yang mempunyai tahap cell sperm yang rendah dan mengambil ashwagandha 675mg sehari slama 3bulan boleh meningatkan kesuburan lelaki tersebut.

.

Secara tereprinci, ia meningkatkan  perkiraan sperm sebanyak 167%, kuantiti semen 53% dan aktiviti sperm 57% berbanding pada permulaan kajian terhadap lelaki tersebut.

.

Ashwagandha adalah sejenis herba yang boleh meningkatkan testosterone dan tahap kesuburan lelaki.

.

.

9) Maca Root

.

Maca root adalah tumbuhan popular berasal dari Peru.

.

Secara tradisional, telah digunakan bagi meningkatkan libido dan kesuburan.

.

Kajian menunjukkan lelaki yang mengambil 1.5-3 grams akar maca kering selama 3 bulan memang meningkatkan rangsangan seksual dan libido seseorang.

.

Pengambilan akar maca boleh meningkatkan libido, dan kesuburan justeru prestasi kesuburan seseorang.

.

Gif Mens Formula

.

.

—-TIPS BONUS—-

.

Bermacam jenis cara dan strategy boleh dilakukan untuk meningkatkan kesuburan, walaupun sebenarnya ini bergantung kepada faktor-faktor lain.

.

Juga, anda perlu ingat,kesuburan dan libido selalunya saling berkait dengan kesihatan seseorang.

.

Atas sebab ini juga, setiap perkara yang meningkatkan kesihatan secara am selalunya akan meningkatkan kesuburan.

.

Berikut adalah 8 tips tambahan untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan kualiti sperm;

.

.

Gaya Hidup Sihat – Pengamalan kehidupan secara sihat secara keseluruhan boleh meningkatkan kesihatan diri dan kesuburan.

.

.

Turunkan Berat Badan Berlebihan – Obesiti sangat berkait dengan kesuburan. Kalau anda tidak subur dan obese, penurunan berat badan adalah tujuan utama anda yang anda perlu capai dulu.

.

.

Kurangkan pengambilan alkohol – Elakkan pengambilan alkohol, disebabkan alkohol boleh menganggu menurunkan tahap testosterone dan kualiti semen.

.

Tidur – Dapatkan tidur yang secukupnya adalah perkara terpenting dalam kesihatan.

.

Tidur yang kurang atau tidur yang terlebih berkait dengan kualiti semen anda.

.

.

Kacang Walnuts – Pengambilan makanan yang kaya dengan antioksida seperti kacang walnuts boleh membantu bagi meningkatkan kesuburan.

.

.

Supplements – Makanan Tambahan dan supplements mampu meningkatkan kesihatan zahir dan batin anda.

.

Mungkin makanan harian kita tidak mempunyai nutrien yang secukupnya untuk kesihatan dan mungkin kita terlalu sibuk dengan perkejaan harian jadi sebagai solusi untuk tambah nutrien yang kurang tersebut dengan supplement, anda boleh cuba dengan pengambilan MENS FORMULA.

.
.

Kurangkan pengambilan soya berlebihan – Soya kaya dengan isoflavones, dimana selalu dikaitkan dengan semen kualiti yang rendah.

.

Sebelum kami akhiri artikel ini, jom tonton video dari Dr. Ismail Tambi dibawah.

.

Jika anda kurang kusuburan, peningkatan gaya hidup sihat atau supplements boleh membantu anda.

 

.


.

Anda rasa bermanfaat?

.

Jangan lupa Like kami di Facebook, di bawah ni ya.

.

Lebih banyak lagi tips kesihatan seks yang best-best!

Your Cart