Cara tahan lama sangat penting untuk elakkan anda pancut awal atau premature ejaculation.

.

Siapa yang tak risau kalau pancut awal dan tak mampu untuk tahan lama di ranjang kan? 

.

sex untuk tahan lama 

.

Memang sangat-sangat memalukan, kalau terjadi sewaktu anda sedang beromen dengan pasangan anda.

.

Waktu tu tak berguna badan sado, muka jambu, duit berkepuk kalau di ranjang anda tak mampu untuk bertahan lama.

.

Takkan nak tunggu dah ada masalah macam ni baru nak mula belajar cara tahan lama di ranjang?

.

Cara Tahan Lama - Dr. Thomas J. Walsh

Dr. Thomas J. Walsh, Urologist

.

Menurut Thomas J. Walsh, M.D., seorang urologist di University of Washington, 

.

“Pancut awal merupakan masalah yang akan terjadi kepada hampir setiap lelaki pada masa tertentu dalam kehidupan mereka.”

.

Kemungkinan untuk lelaki mengalami masalah premature ejaculation ini adalah sekitar umur 20-an dan 30-an.

.

1-3 lelaki mengalami pancut awal

1 daripada 3 lelaki daripada pelbagai peringkat umur ada mengatakan yang mereka pernah melalui situasi ini dalam hidup mereka.

.

Mungkin sekarang anda rasa macam bukan anda seorang jer yang akan mengalami masalah ni dan berasa sedikit lega.

Betul?

.

Tapi, anda kena sedar yang ia tak akan mengubah prestasi anda ketika beromen!

.

.

Cara Tahan Lama - Prestasi Teruk

 

.

Anda masih perlu tahu dan belajar cara tahan lama di ranjang supaya anda tak akan hilang kenikmatan ketika beromen.

.

Anda tahu yang anda perlu lakukan sesuatu untuk elakkan daripada pancut awal.

.

Masalahnya sekarang, anda tahu ke cara tahan lama di ranjang yang betul dan yang patut anda buat?

.

Sebab itulah dalam perkongsian kali ini, kami akan kongsikan dengan anda cara tahan lama yang paling berkesan untuk anda amalkan.

.

.

BERAPA LAMA ANDA PATUT BERTAHAN SEBELUM PANCUT?

.

Cara Tahan Lama - Berapa Lama Sebelum Pancut

.

Mungkin anda pernah tertanya-tanya soalan diatas ni tapi tak pernah jumpa jawapan yang tepat.

.

Tambah-tambah kalau anda sembang dengan kawan-kawan anda. Semuanya tak nak kalah.

.

Si A kata dia mampu bertahan 3 jam!

.

B pula kata dia standard sejam keatas!

.

Si C kata dia maintain 30 minit dan boleh beromen banyak round!

.

Cara Tahan Lama - Couple On Bed

.

Anda yang dengar ni mula rasa hilang keyakinan diri dan rasa tak keruan.

.

Jangan risau. Mungkin apa yang kawan-kawan anda cerita tu betul dan ada kemungkinan semuanya “sembang” jer.

.

.

Pada tahun 2005, sebuah kajian yang melibatkan 500 pasangan telah dijalankan.

.

Kajian ini mengambil masa selama 4 minggu. 

.

Hasil kajian ini mendapati purata masa sebelum pancut bagi setiap lelaki adalah sekitar 5.4 minit. 

.

Tapi, kebanyakan lelaki tak mampu bertahan selama 5.4 minit.

.

Cara Tahan Lama - Buku The New Naked

.

Pada tahun 2014, menerusi sebuah buku yang bertajuk The New Naked : The Ultimate Sex Education for Grown-Ups melaporkan bahawa separuh daripada lelaki biasanya pancut dalam tempoh 2 minit!

.

Anda mungkin mengalami masalah premature ejaculation atau pancut awal ini, jika anda terus pancut dalam tempoh 1 minit sebaik saja anda mula menjolok kemaluan pasangan anda.

.

Siapa yang mengalaminya memang sangat faham dengan perasaan pancut awal ni.

.

Ia terasa macam anda langsung tiada kawalan terhadap pancutan anda.

.

Lagi anda nak kawal, lagi teruk ia jadi.

.

Memang ada saranan daripada sesetengah orang yang menyuruh anda untuk bayangkan perkara lain sewaktu beromen dengan pasangan anda.

.

Tapi, takkan anda nak fikir berkenaan bola sepak sewaktu anda beromen? Hilang feeling!

.

Jadi, anda boleh consider cara tahan lama di bawah ini yang lebih sesuai dan masuk akal untuk anda buat.

.

.

  1. Bersenam

.

Cara Tahan Lama - Senaman Untuk PC

.

Bersenam mampu membantu anda untuk tahan lebih lama di ranjang.

.

Untuk hasil yang lebih hebat, anda perlu kuatkan bahagian otot pubococcygeal (PC) anda.

 

Menurut Dr. Sandra Hilton, seorang doktor terapi fizikal di Entropy Physiotherapy & Wellness di Chicago, Illinois ada mengatakan jenis senaman yang sesuai adalah senaman seperti mengangkat kantung zakar anda menghala ke perut tanpa menggunakan tangan.

.

Dr. Sandra Hilton

.

Bila anda dah mula dapat feel macam mana untuk anda kembang dan kecutkan otot PC anda, cuba untuk ketatkannya dan tahan sekitar 10 saat sebelum anda lepaskannya.

.

Dengan senaman seks sebegini, ia mampu untuk berikan anda kawalan yang lebih terhadap pancutan anda dan akan membuatkan anda tahan lebih lama di ranjang.

.

.

  1. Kawal Henjutan Anda

.

Cara Tahan Lama - Kawal Henjutan

.

Sebenarnya ada terlalu banyak cara untuk anda menikmati hubungan seksual tanpa perlu anda menghenjut terlalu laju.

.

Anda boleh mulakan dengan menggesel kepala zakar anda pada bahagian kelentit isteri anda.

.

Anda juga boleh fokuskan lebih kepada permukaan faraj pasangan anda tanpa perlu terlalu memikirkan sedalam mana anda boleh menjolok pasangan anda.

.

Selain itu, anda boleh tekan zakar anda pada bahagian G-spot pasangan anda.

.

Masa tu boleh la anda henjut sikit-sikit untuk elakkan anda daripada tak dapat mengawal pancutan anda.

.

Ingat!

Anda kena bijak mengawal tempo henjutan anda barulah anda boleh betul-betul menikmati hubungan seksual dengan pasangan anda.

.

.

  1. Posisi

.

Cara Tahan Lama - Ubah Posisi

.

Takkan anda nak guna posisi sama jer kan setiap kali beromen?

.

Anda boleh mencuba berbagai lagi posisi seks lain yang mungkin mampu untuk membantu anda untuk bertahan dengan lebih lama.

.

Nasihat ini sebenarnya datang daripada seorang pakar psikoterapi seks berlesen, Vanessa Marin yang turut mengatakan dengan mengubah badan anda ke posisi baru akan membantu anda untuk mengawal pancutan anda.

.

**Baca juga selepas ini : 30 Posisi Seks (Basic – Advanced)

.

.

  1. Edging

.

Cara Tahan Lama - Edging

.

Mengawal orgasme anda sewaktu melancap boleh dijadikan sebagai salah satu latihan untuk pastikan anda tahan lebih lama ketika di ranjang.

.

Cara ini dikenali sebagai edging.

.

Untuk melakukannya, anda akan melancap sehingga anda rasakan anda hampir-hampir ingin pancut sebelum anda hentikan segala aktiviti berkaitan seks dan melancap untuk kawal excitement anda.

.

Selain dari melancap, anda boleh berterus terang dengan pasangan anda, dan beritahu pasangan anda yang anda ingin melakukan edging bersamanya.

.

Ia lebih elok berbanding melancap kerana melancap membawa banyak keburukan.

.

.

  1. Squeeze

.

Cara Tahan Lama - Squeeze

.

Jika anda rasakan anda hampir pancut, berhenti dan ramas kawasan di bawah kepala zakar anda.

.

Berikan tekanan dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda dan fokus tekanan tersebut pada urethra atau tiub yang anda perasan ada dibawah batang zakar anda.

.

Cara tahan lama ini dikatakan berkesan kerana ia menolak semula darah keluar dari zakar dan mengurangkan respon pancutan menurut Ian Kerner, Ph.D.

.

Ian Kerner PHD, She Comes Serves

Beliau merupakan pakar terapi seks dan penulis She Comes First.

.

Menurutnya lagi, cara tahan lama ini merupakan salah satu daripada biofeedback yang sama seperti edging.

.

.

  1. Puaskan Pasangan Anda Dahulu

.

.

Kebanyakan wanita mudah untuk dirangsang cukup hanya dengan anda bermain-main dengan biji kelentitnya.

.

Cara tahan lama ini sebenarnya adalah untuk mengelakkan anda berasa terlalu tertekan memikirkan berkenaan kepuasan pasangan anda.

.

Menurut Ian Kerner lagi, bila pasangan anda orgasm terlebih dahulu, anda pun sedikit sebanyak akan lebih relaks dan boleh fokus untuk mengawal pancutan anda.

Gif Mens Formula

.

Anda banyak cara untuk membuatkan pasangan anda puas dengan merangsang kelentitnya.

.

Anda boleh menggunakan jari, mulut atau alatan lain.

.

Nak lagi best?

.

Guna ketiga-tiga yang dinyatakan tadi untuk membuatkan pasangan anda lebih puas!

.

.

  1. Ubat

.

.

Cara tahan lama seterusnya adalah dengan mengambil ubat.

.

Ada banyak jenis ubat yang mampu membantu anda untuk tahan lebih lama di ranjang.

.

Ada kemungkinan masalah pancut awal anda ini adalah disebabkan oleh tabiat anda yang suka melancap sewaktu muda sekaligus ia membuatkan anda melalui fasa pancut awal ini lebih awal.

.

Hal ini disebabkan oleh sistem saraf zakar anda yang rosak dan zakar anda turut menjadi terlebih sensitif dengan sentuhan.

.

Tabiat melancap biasanya tidak fokus kepada tahan lama, sebab anda melancap untuk terus merasai kepuasan.

.

Tapi tidak jika anda beromen.

.

Anda perlu bertahan lama sebab bukan kepuasan anda jer yang perlu diambil kira.

.

.

Disebabkan oleh anda dah terbiasa pastikan diri anda pancut sesegera mungkin sewaktu melancap, hal ini terbawa-bawa juga sewaktu anda beromen.

.

Jadi, dengan penggunaan ubat, ia akan membantu untuk membaiki saraf-saraf yang rosak dan mengurangkan sensitiviti anda supaya anda tidak terlalu mudah untuk pancut.

.

Apapun, pastikan ubat tersebut mendapat kelulusan KKM terlebih dahulu.

.

Jangan guna sembarangan. Risau akan lebih teruk masalah anda nanti atau anda berisiko untuk mendapat penyakit lain.

.

***Boleh juga baca selepas ini: Rawatan & Ubat mati pucuk sebenar di farmasi jika anda menghadapinya.

.

.

Sekian sahaja untuk perkongsian berkenaan cara tahan lama di ranjang.

.

Jangan risau.

.

Anda masih boleh selesaikan masalah pancut awal dan bertahan lebih lama dengan tips-tips yang kami kongsikan.

.

Apa yang kami minta daripada anda adalah untuk bertindak segera dan jangan baca tanpa sebarang tindakan.

.

Semoga bermanfaat!

.

.


.

Anda rasa bermanfaat?

.

Jangan lupa Like kami di Facebook, di bawah ni ya.?

.

Lebih banyak lagi tips kesihatan seks yang best-best. ?