Cara Tahan Lama di Ranjang – Supaya Sex Anda Puas

Oleh J. Arman. Fakta perubatan disemak Oleh Dr. Roland Victor (MD)

Cara tahan lama sangat penting untuk elakkan anda pancut awal atau premature ejaculation.

.

Siapa yang tak risau kalau pancut awal dan tak mampu untuk tahan lama di ranjang kan? 

.

 

.

Memang sangat-sangat memalukan, kalau terjadi sewaktu anda sedang beromen dengan pasangan anda.

.

Waktu tu tak berguna badan sado, muka jambu, duit berkepuk kalau di ranjang anda tak mampu untuk bertahan lama.

.

Takkan nak tunggu dah ada masalah macam ni baru nak mula belajar cara tahan lama di ranjang?

.

Dr. Thomas J. Walsh, Urologist

.

Menurut Thomas J. Walsh, M.D., seorang urologist di University of Washington, 

.

“Pancut awal merupakan masalah yang akan terjadi kepada hampir setiap lelaki pada masa tertentu dalam kehidupan mereka.”

.

Kemungkinan untuk lelaki mengalami masalah premature ejaculation ini adalah sekitar umur 20-an dan 30-an.

.

1 daripada 3 lelaki daripada pelbagai peringkat umur ada mengatakan yang mereka pernah melalui situasi ini dalam hidup mereka.

.

Mungkin sekarang anda rasa macam bukan anda seorang jer yang akan mengalami masalah ni dan berasa sedikit lega.

Betul?

.

Tapi, anda kena sedar yang ia tak akan mengubah prestasi anda ketika beromen!

.

.

 

.

Anda masih perlu tahu dan belajar cara tahan lama di ranjang supaya anda tak akan hilang kenikmatan ketika beromen.

.

Anda tahu yang anda perlu lakukan sesuatu untuk elakkan daripada pancut awal.

.

Masalahnya sekarang, anda tahu ke cara tahan lama di ranjang yang betul dan yang patut anda buat?

.

Sebab itulah dalam perkongsian kali ini, kami akan kongsikan dengan anda cara tahan lama yang paling berkesan untuk anda amalkan.

.

.

BERAPA LAMA ANDA PATUT BERTAHAN SEBELUM PANCUT?

.

.

Mungkin anda pernah tertanya-tanya soalan diatas ni tapi tak pernah jumpa jawapan yang tepat.

.

Tambah-tambah kalau anda sembang dengan kawan-kawan anda. Semuanya tak nak kalah.

.

Si A kata dia mampu bertahan 3 jam!

.

B pula kata dia standard sejam keatas!

.

Si C kata dia maintain 30 minit dan boleh beromen banyak round!

.

.

Anda yang dengar ni mula rasa hilang keyakinan diri dan rasa tak keruan.

.

Jangan risau. Mungkin apa yang kawan-kawan anda cerita tu betul dan ada kemungkinan semuanya “sembang” jer.

.

.

Pada tahun 2005, sebuah kajian yang melibatkan 500 pasangan telah dijalankan.

.

Kajian ini mengambil masa selama 4 minggu. 

.

Hasil kajian ini mendapati purata masa sebelum pancut bagi setiap lelaki adalah sekitar 5.4 minit. 

.

Tapi, kebanyakan lelaki tak mampu bertahan selama 5.4 minit.

.

.

Pada tahun 2014, menerusi sebuah buku yang bertajuk The New Naked : The Ultimate Sex Education for Grown-Ups melaporkan bahawa separuh daripada lelaki biasanya pancut dalam tempoh 2 minit!

.

Anda mungkin mengalami masalah premature ejaculation atau pancut awal ini, jika anda terus pancut dalam tempoh 1 minit sebaik saja anda mula menjolok kemaluan pasangan anda.

.

Siapa yang mengalaminya memang sangat faham dengan perasaan pancut awal ni.

.

Ia terasa macam anda langsung tiada kawalan terhadap pancutan anda.

.

Lagi anda nak kawal, lagi teruk ia jadi.

.

Memang ada saranan daripada sesetengah orang yang menyuruh anda untuk bayangkan perkara lain sewaktu beromen dengan pasangan anda.

.

Tapi, takkan anda nak fikir berkenaan bola sepak sewaktu anda beromen? Hilang feeling!

.

Jadi, anda boleh consider cara tahan lama di bawah ini yang lebih sesuai dan masuk akal untuk anda buat.

.

.

  1. Bersenam

.

.

Bersenam mampu membantu anda untuk tahan lebih lama di ranjang.

.

Untuk hasil yang lebih hebat, anda perlu kuatkan bahagian otot pubococcygeal (PC) anda.

 

Menurut Dr. Sandra Hilton, seorang doktor terapi fizikal di Entropy Physiotherapy & Wellness di Chicago, Illinois ada mengatakan jenis senaman yang sesuai adalah senaman seperti mengangkat kantung zakar anda menghala ke perut tanpa menggunakan tangan.

.

Dr. Sandra Hilton

.

Bila anda dah mula dapat feel macam mana untuk anda kembang dan kecutkan otot PC anda, cuba untuk ketatkannya dan tahan sekitar 10 saat sebelum anda lepaskannya.

.

Dengan senaman seks sebegini, ia mampu untuk berikan anda kawalan yang lebih terhadap pancutan anda dan akan membuatkan anda tahan lebih lama di ranjang.

.

.

  1. Kawal Henjutan Anda

.

.

Sebenarnya ada terlalu banyak cara untuk anda menikmati hubungan seksual tanpa perlu anda menghenjut terlalu laju.

.

Anda boleh mulakan dengan menggesel kepala zakar anda pada bahagian kelentit isteri anda.

.

Anda juga boleh fokuskan lebih kepada permukaan faraj pasangan anda tanpa perlu terlalu memikirkan sedalam mana anda boleh menjolok pasangan anda.

.

Selain itu, anda boleh tekan zakar anda pada bahagian G-spot pasangan anda.

.

Masa tu boleh la anda henjut sikit-sikit untuk elakkan anda daripada tak dapat mengawal pancutan anda.

.

Ingat!

Anda kena bijak mengawal tempo henjutan anda barulah anda boleh betul-betul menikmati hubungan seksual dengan pasangan anda.

.

.

  1. Posisi

.

.

Takkan anda nak guna posisi sama jer kan setiap kali beromen?

.

Anda boleh mencuba berbagai lagi posisi seks lain yang mungkin mampu untuk membantu anda untuk bertahan dengan lebih lama.

.

Nasihat ini sebenarnya datang daripada seorang pakar psikoterapi seks berlesen, Vanessa Marin yang turut mengatakan dengan mengubah badan anda ke posisi baru akan membantu anda untuk mengawal pancutan anda.

.

**Baca juga selepas ini : 30 Posisi Seks (Basic – Advanced)

.

.

  1. Edging

.

.

Mengawal orgasme anda sewaktu melancap boleh dijadikan sebagai salah satu latihan untuk pastikan anda tahan lebih lama ketika di ranjang.

.

Cara ini dikenali sebagai edging.

.

Untuk melakukannya, anda akan melancap sehingga anda rasakan anda hampir-hampir ingin pancut sebelum anda hentikan segala aktiviti berkaitan seks dan melancap untuk kawal excitement anda.

.

Selain dari melancap, anda boleh berterus terang dengan pasangan anda, dan beritahu pasangan anda yang anda ingin melakukan edging bersamanya.

.

Ia lebih elok berbanding melancap kerana melancap membawa banyak keburukan.

.

.

  1. Squeeze

.

.

Jika anda rasakan anda hampir pancut, berhenti dan ramas kawasan di bawah kepala zakar anda.

.

Berikan tekanan dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda dan fokus tekanan tersebut pada urethra atau tiub yang anda perasan ada dibawah batang zakar anda.

.

Cara tahan lama ini dikatakan berkesan kerana ia menolak semula darah keluar dari zakar dan mengurangkan respon pancutan menurut Ian Kerner, Ph.D.

.

Beliau merupakan pakar terapi seks dan penulis She Comes First.

.

Menurutnya lagi, cara tahan lama ini merupakan salah satu daripada biofeedback yang sama seperti edging.

.

.

  1. Puaskan Pasangan Anda Dahulu

.

.

Kebanyakan wanita mudah untuk dirangsang cukup hanya dengan anda bermain-main dengan biji kelentitnya.

.

Cara tahan lama ini sebenarnya adalah untuk mengelakkan anda berasa terlalu tertekan memikirkan berkenaan kepuasan pasangan anda.

.

Menurut Ian Kerner lagi, bila pasangan anda orgasm terlebih dahulu, anda pun sedikit sebanyak akan lebih relaks dan boleh fokus untuk mengawal pancutan anda.

.

Anda banyak cara untuk membuatkan pasangan anda puas dengan merangsang kelentitnya.

.

Anda boleh menggunakan jari, mulut atau alatan lain.

.

Nak lagi best?

.

Guna ketiga-tiga yang dinyatakan tadi untuk membuatkan pasangan anda lebih puas!

.

.

  1. Ubat

.

.

Cara tahan lama seterusnya adalah dengan mengambil ubat.

.

Ada banyak jenis ubat yang mampu membantu anda untuk tahan lebih lama di ranjang.

.

Tapi hati-hati, jangan sampai terbeli produk yang tak ada sijil KKM, bahaya.

.

Jom tengok video dibawah.

.

.

Ada kemungkinan juga masalah pancut awal anda ini adalah disebabkan oleh tabiat anda yang suka melancap sewaktu muda sekaligus ia membuatkan anda melalui fasa pancut awal ini lebih awal.

.

Hal ini disebabkan oleh sistem saraf zakar anda yang rosak dan zakar anda turut menjadi terlebih sensitif dengan sentuhan.

.

Tabiat melancap biasanya tidak fokus kepada tahan lama, sebab anda melancap untuk terus merasai kepuasan.

.

Tapi tidak jika anda beromen.

.

Anda perlu bertahan lama sebab bukan kepuasan anda jer yang perlu diambil kira.

.

.

Disebabkan oleh anda dah terbiasa pastikan diri anda pancut sesegera mungkin sewaktu melancap, hal ini terbawa-bawa juga sewaktu anda beromen.

.

Jadi, dengan penggunaan ubat, ia akan membantu untuk membaiki saraf-saraf yang rosak dan mengurangkan sensitiviti anda supaya anda tidak terlalu mudah untuk pancut.

.

Apapun, pastikan ubat tersebut mendapat kelulusan KKM terlebih dahulu.

.

Jangan guna sembarangan. Risau akan lebih teruk masalah anda nanti atau anda berisiko untuk mendapat penyakit lain seperti diabetes, jantung, dan darah tinggi.

.

***Boleh juga baca selepas ini: 13 Ubat Tahan Lama Terbaik – Review Kami, Untuk Anda Yang Nak Cuba.

.

.

Sekian sahaja untuk perkongsian berkenaan cara tahan lama di ranjang.

.

Jangan risau.

.

Anda masih boleh selesaikan masalah pancut awal dan bertahan lebih lama dengan tips-tips yang kami kongsikan.

.

Apa yang kami minta daripada anda adalah untuk bertindak segera dan jangan baca tanpa sebarang tindakan.

.

Semoga bermanfaat!

.

.


.

Anda rasa bermanfaat?

.

Jangan lupa Like kami di Facebook, di bawah ni ya.

.

Lebih banyak lagi tips kesihatan seks yang best-best. 

Que Segak

Self-proclaimed jejaka macho yang suka menulis dan berkongsi informasi bermanfaat supaya semua lelaki berjaya kekalkan "kejantanan"!

Hi Bro. Nak dapatkan 𝗘𝗯𝗼𝗼𝗸 𝗖𝗮𝗿𝗮 𝗥𝗼𝗺𝗲𝗻 𝗧𝗮𝗵𝗮𝗻 𝗟𝗮𝗺𝗮 & 𝗟𝗲𝗯𝗶𝗵 𝗞𝗲𝗿𝗮𝘀 secara 𝗣𝗲𝗿𝗰𝘂𝗺𝗮?

Chinese New Year ni, kami ada bonus untuk para Suami semua. Jom join waiting list CNY ni.

Join Waiting List

Kami di 𝗦𝘂𝗮𝗺𝗶𝗦𝗶𝗵𝗮𝘁 sebenarnya sedang buat 𝗣𝗿𝗼𝗺𝗼 𝗖𝗡𝗬.