Anda pernah terfikir tak berapa jenis ciuman sebenarnya yang ada yang anda boleh lakukan sebagai suami isteri?

.

Menurut sejarah, ciuman bermula seawal wujudnya manusia lagi.

.

Jenis Ciuman

.

Namun, pengenalan pertama berkenaan jenis ciuman berlaku sekitar tahun 1500-1000 sebelum Masihi.

.

Selepas abad ke-6 Masihi, seorang ahli falsafah India iaitu Vatsyayana merekodkan secara tepat beberapa jenis ciuman ini didalam buku yang dikenali sebagai Vatsyayana Kamasutram.

.

Anda mesti tahu berkenaan buku ini kerana sekarang ini ia dikenali sebagai Kamasutra.

.

Untuk dunia Barat pula, empayar Rom mewujudkan jenis ciuman mereka sendiri dan banyak diantaranya yang masih kekal digunakan sehingga ke hari ini.

.

Dalam sharing kali ini, kami nak kongsikan dengan anda 30 jenis ciuman yang anda suami isteri perlu mahir untuk memberikan kepuasan baru dalam hidup anda!

.

.

.

1. First Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Jenis ciuman ini biasanya untuk anda yang baru mendirikan rumah tangga dan mungkin berlaku pada malam pertama anda dan pasangan anda.

.

Biasanya ia akan penuh dengan rasa takut, risau, perasaan yang bercampur baur dan ada juga kemungkinan takut jika ditolak.

.

Tapi, ia sangat mudah sebenarnya dimana anda cuma perlu memegang badan pasangan anda dan pandang tepat ke matanya.

.

Jika pasangan anda respons dengan senyuman atau menutup matanya, anda dah dapat green light dan boleh teruskan dengan satu ciuman tepat ke bibir pasangan anda.

.

Ia bukan lagi menjadi masalah untuk anda sebagai lelaki cium perempuan yang sudah sah menjadi isteri anda.

.

.

2. Morning Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Bila dah hidup bersama, anda ada banyak jenis ciuman yang anda boleh lakukan.

.

Salah satunya adalah morning kiss dimana ia akan menjadi salah satu cara terbaik untuk anda mengejutkan pasangan anda dari tidur.

.

Untuk melakukannya, anda boleh memeluk pasangan anda dari belakang dan cium bibir, pipi atau dahinya.

.

Anda juga boleh baring bersebelahan pasangan anda buat beberapa ketika sebagai tanda anda ingin mulakan hari anda dengan cinta dan kasih sayang.

.

.

3. Good Night Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Kalau dah ada ciuman untuk bangun tidur, mesti ada juga ciuman sebelum tidur kan?

.

Good night kiss merupakan satu jenis ciuman yang anda boleh lakukan dengan cara berbaring bersama-sama dengan pasangan anda.

.

Perlahan-lahan selimutkan pasangan anda dan berikan satu ciuman manis ke dahi atau cium mulut mereka disertai dengan ucapan selamat malam.

.

.

4. Engagement Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Jenis ciuman seterusnya pula anda boleh lakukan dengan memegang erat pasangan anda di pinggul dan berikannya satu ciuman manis ke bibir.

.

Anda boleh memegang erat untuk beberapa saat.

.

Ia boleh diakhiri dengan pelukan dan berpegangan tangan.

.

Ciuman ini biasanya dilakukan oleh orang Barat yang baru menanda pasangan mereka sebagai tunangan.

.

Ia juga menandakan bahawa mereka dah bersedia untuk memberikan komitmen yang lebih serius dalam perhubungan tersebut.

.

Selain itu, ada beberapa ritual lain seperti bertukar cincin akan dilakukan.

.

.

5. Kissing WIth Eyes

.

Jenis Ciuman

.

Bulu mata merupakan salah satu daripada cara untuk bercium yang agak intim dan mengasyikkan.

.

Untuk melakukannya, anda perlu merapatkan pipi anda dan pasangan serta biarkan bulu mata anda berdua bertemu.

.

Gerakan naik turun bulu mata anda akan menaikkan perasaan dan merangsang anda dan pasangan.

.

Ia biasanya boleh dilakukan sebagai tanda anda benar-benar sayangkan pasangan anda dan juga dilakukan sebaik sahaja anda selesai melakukan hubungan seksual.

.

.

6. Eye Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Jenis ciuman ini juga dikenali dengan nama Angel Kiss. 

.

Ia dilakukan secara lembut dengan mencium kelopak mata pasangan anda untuk beberapa saat.

.

Ia boleh diikuti dengan sentuhan dan usapan lembut pada kepala untuk menunjukkan cinta anda.

.

.

7. Forehead Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Ciuman ini pula membawa maksud “I care for you” atau “You mean a lot to me”.

.

Ia juga merupakan satu jenis ciuman yang agak sweet dan pasangan anda akan dapat benar-benar merasai kasih sayang dan cinta anda terhadapnya.

.

Untuk melakukannya, anda perlu merapatkan wajah anda pada pasangan anda dan lingkarkan tangan anda pada tengkuknya.

.

Kemudian, cium dahi dan anda boleh akhiri dengan pelukan.

.

Kiranya jenis peluk cium juga forehead kiss ini.

.

.

8. Eskimo Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Jenis ciuman ini menandakan yang anda dan pasangan merasakan satu sama lain sangat cute atau sangat cantik.

.

Ia tak ubah seperti anda menggesel hidung dengan pasangan.

.

Ia biasanya dilakukan untuk meningkatkan keintiman diantara pasangan.

.

.

9. Earlobe Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Telinga merupakan salah satu daripada bahagian badan yang agak sensitif sama seperti bibir, leher dan juga mulut.

.

Mula-mula, letakkan bibir anda pada telinga pasangan anda dan perlahan-lahan gerakkan lidah anda pada cuping telinga pasangan anda.

.

Anda juga boleh lakukan love bites pada pasangan anda dan pastikan ia tidak menyakitkan.

.

.

10. Cheek Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Letakkan bibir anda pada pipi pasangan anda dan cium kuat-kuat.

.

Anda boleh jadikan ia lebih menarik dengan menghisap sedikit pipi pasangan anda.

.

Ia merupakan salah satu daripada jenis ciuman untuk meningkatkan keintiman anda dan pasangan.

.

.

11. Wrist Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Mencium pada bahagian pergelangan tangan pasangan anda akan mampu memberikan satu permulaan yang baik untuk meningkatkan keintiman anda dan pasangan.

.

Tarik jer tangan pasangan anda dan berikan satu ciuman lembut dan panas dengan bibir anda.

.

Jangan hisap atau gigit kerana fokus anda adalah untuk menunjukkan sisi romantik dalam diri anda.

.

.

12.Elbow Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Elbow kiss biasanya menjadi satu ritual yang menandakan permulaan hubungan yang lebih serius bagi mana-mana pasangan.

.

Untuk melakukannya, anda perlu memegang tangan pasangan anda dan perlahan-lahan berikan ciuman pada bahagian dalam siku pasangan anda.

.

Anda boleh juga perlahan-lahan naikkan ciuman anda ke bahagian lebih atas.

.

.

13. Hand Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Hand kiss merupakan salah satu daripada cara untuk menunjukkan bahawa anda meminati dan mengagumi pasangan anda.

.

Untuk melakukannya, mula-mula anda boleh tunduk hormat dan meminta tangan pasangan anda.

.

Nampak macho sikit!

.

Dekatkan tangan pasangan anda dengan mulut anda dan berikan satu ciuman pada bahagian belakang tapak tangannya.

.

.

14. Jaw Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Jenis ciuman ini biasanya akan diikuti dengan French Kiss untuk menjadikan ia lebih seronok, mengasyikkan dan menarik.

.

Untuk melakukannya, anda letakkan mulut pada bahagian rahang pasangan anda dan mula menciumnya.

.

Anda boleh menjilat lembut untuk membuatkan pasangan anda geli.

.

.

15. Shoulder Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Bahu merupakan salah satu daripada bahagian tubuh yang paling mudah untuk dicapai.

.

Anda boleh mulakan dengan mencium perlahan pada bahagian belakang bahu dan perlahan-lahan naik sehingga ke bahagian tengkuk atau turun kebawah.

.

Anda boleh cuba sendiri kemana anda ingin sambung mencium samada cium tetek pasangan anda atau cium leher.

.

.

16. Back Kiss

.

Jenis Ciuman

.

.

Jenis ciuman seterusnya pula adalah ciuman pada bahagian belakang badan pasangan anda.

.

Mula-mula anda perlu tarik sedikit baju pasangan anda kebawah dan letakkan bibir anda pada belakang badan pasangan anda.

.

Perlahan-lahan anda mencium kawasan tersebut dan nikmati sepenuhnya keasyikan kawasan belakangnya.

.

.

17. Neck Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Neck kiss biasanya dilakukan pada sisi leher pasangan anda untuk menunjukkan keinginan seksual anda terhadap pasangan.

.

Ia akan bermula dengan satu ciuman leher yang akan perlahan-lahan membawa kepada sedutan.

.

Jika dah sampai tahap menyedut, akan ada kesan yang akan tertinggal.

.

.

18. Lip Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Letakkan bibir anda pada bibir pasangan anda dan berikan dia satu ciuman lembut.

.

Anda juga boleh mencuba untuk menjilat-jilat atau menyedut bibir pasangan anda untuk menjadikan ia lebih ghairah.

.

.

19. Peck Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Peck kiss biasanya dilakukan dengan bibir tertutup rapat.

.

Tutup rapat bibir anda serta muncungkan sedikit bibir.

.

Ia dilakukan secara cepat pada pipi atau mulut pasangan anda.

.

.

20. French Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Haaa, ini mesti jebis ciuman yang anda semua tunggu-tunggu kan?

.

Orang Melayu cium pun dah level Perancis sebenarnya dan ia merupakan jenis ciuman paling popular dan paling mengghairahkan yang anda dan pasangan boleh lakukan.

.

Cara French Kiss yang betul adalah melibatkan penggunaan lidah atau bahasa mudahnya, main lidah.

.

Mulakan dengan satu ciuman biasa pada bibir dan anda boleh perlahan-lahan menghulur lidah anda kedalam mulut pasangan anda.

.

Kemudian, anda boleh teruskan dengan bermain-main lidah pasangan anda menggunakan lidah anda

.

French Kiss tidak menghadkan kepada lidah semata-mata kerana anda juga boleh merasakan bibir dan gigi pasangan anda juga pada ketika ini.

.

Cuba untuk tarik pasangan anda serapat mungkin dengan anda untuk memberikan lebih rangsangan.

.

.

21. Finger Kiss

.

.

Jenis ciuman ini boleh dilakukan semudah memasukkan jari pasangan anda kedalam mulut anda.

.

Anda boleh menciumnya terlebih dahulu.

.

Kemudian, anda boleh menjilat atau menyedut jari pasangan anda.

.

.

22. Belly Kiss

.

.

Ciuman ini merupakan salah satu daripada ciuman yang dapat mengghairahkan pasangan anda.

.

Apa yang anda perlu lakukan adalah menyelak baju pasangan anda dan dekatkan muka anda pada bahagian perut pasangan anda.

.

Sekarang, gunakan bibir anda untuk mencium pusat dan kawasan sekitarnya.

.

Anda juga boleh menjilatnya untuk membuatkan pasangan anda lebih terangsang.

.

Baca Juga : Klimaks Wanita – Ehem! Anda Suami Perlu Tahu Cara Merangsang Si Dia

.

.

23. Candy Kiss

.

.

Jenis ciuman sebegini sangat menghiburkan kerana anda menjadikannya seperti satu bentuk permainan.

.

Letakkan gula-gula diantara mulut anda dan pasangan.

.

Kemudian, anda dan pasangan boleh sama-sama menikmati kemanisan gula-gula tersebut sambil bercium.

.

.

24. Air Kiss

.

.

Ia juga dikenali sebagai flying kiss. 

.

Ia tidak melibatkan sebarang sentuhan fizikal namun ia mampu memberikan kesan positif terhadap emosi pasangan anda.

.

Mudah jer untuk lakukannya dimana anda cuma letakkan tapak tangan anda dihadapan bibir anda dan lakukan perbuatan seperti anda sedang bercium.

.

.

25. Text Kiss

.

.

Ciuman menerusi teks boleh menjadi jenis ciuman yang agak menarik buat anda dan pasangan yang dalam perhubungan jarak jauh.

.

Gunakan sahaja emoji yang ada dalam aplikasi pesanan ringkas yang ada!

.

.

26. Single Lip Kiss

.

.

Jenis ciuman ini memerlukan anda mencium satu bahagian bibir sahaja samada bahagian atas atau bawah sahaja.

.

Sebagai contoh, anda mencium bahagian bibir bawah, jadinya pasangan anda perlu mencium bahagian bibir atas anda.

.

.

27. Bite Kiss

.

.

Jenis ciuman ini boleh dilakukan pada mana-mana bahagian tubuh pasangan anda.

.

Cumanya, ia disertakan bersama-sama dengan gigitan lembut pada bahagian tersebut.

.

Anda boleh ubah kekuatan gigitan tersebut berdasarkan kehendak dan keselesaan pasangan anda.

.

.

28. Lizard Kiss

.

Jenis Ciuman

.

Anda dan pasangan akan menghulur lidah masing-masing kearah satu sama lain.

.

Jenis ciuman ini kemudiannya memerlukan anda dan pasangan bermain lidah dari luar mulut.

.

Ia sangat mengasyikkan sebenarnya!

.

.

29. Nipple Kiss

.

.

Cium, jilat atau sedut pada bahagian tetek pasangan anda akan memberikan sensasi baru buat anda dan pasangan.

.

Anda boleh jadikan ia sebagai salah satu ciuman untuk foreplay.

.

Biasanya pasangan anda akan mula hilang arah bila anda mencium pada bahagian teteknya.

.

Bila anda dah nampak pasangan anda makin tak keruan, anda boleh mulakan dengan aktivit yang lebih mengasyikkan!

.

Baca Juga : FOREPLAY, 20 Teknik & Caranya (Basic – Advanced) – Anda Suami & Isteri, Perlu Ambil Tahu.

.

.

30. Genital Kiss

.

.

Cium, jilat dan sedut pada bahagian faraj pasangan anda juga menjadi salah satu daripada jenis ciuman yang mampu membuatkan pasangan anda tak keruan.

.

Anda boleh melakukannya dari luar seluar dalam.

.

Usik pasangan anda terlebih dahulu sebelum anda menanggalkan seluar dalamnya dan berikan sensasi yang lebih luar biasa kepadanya.

.

Baca Juga : Cara Bagi Perempuan Banyak Air – Hehe, Anda Suami Perlu Cuba.

.

Rasanya anda dah nampak kan betapa banyaknya jenis ciuman yang anda boleh lakukan bersama-sama dengan pasangan anda.

.

Anda boleh mencuba mana-mana satu terlebih dahulu dan lihat apa reaksi pasangan anda.

.

Ada kemungkinan sesetengah jenis ciuman pada anggota badan pasangan anda tidak berapa digemarinya mungkin kerana dia terlebih sensitif.

.

Anda tak perlu terasa hati jika perkara ini berlaku kerana bukan semua manusia adalah sama.

.

Sekian sahaja sharing kali ini berkenaan jenis ciuman yang anda boleh lakukan bersama-sama pasangan anda.

.

Semoga bermanfaat!

.


.

Anda rasa bermanfaat?

.

Jangan lupa Like kami di Facebook, di bawah ni ya.?

.

Lebih banyak lagi tips kesihatan seks yang best-best. ?

0
Your Cart