Minyak dhab, antara petua orang lama yang masih lagi dipercayai boleh memberi manfaat serta kebaikan kepada senjata.

.

Patut lah semakin banyak produk minyak dhab yang terjual di Shopee, & Lazada kebelakangan ini.

.

Pada yang tak tahu, dhab adalah spesis biawak yang mempunyai habitat di tanah-tanah tandus di negara arab, terutamanya.

.

Minyak Dhab

.

Dari segi saintifik, ia dikenali sebagai Uromastyx Aegyptiu Microlepis, manakala orang barat menggelar mereka sebagai Spiyndtaile Lizard.

.

Seperti biawak yang ada di hutan di Malaysia, biawak dhab juga merupakan spesis haiwan yang bertelur dan berdarah sejuk.

.

Cuma, fizikal kepalanya sedikit menyerupai kepala penyu. dan mempunyai sisik diseluruh badan.

.

Antara negara yang banyak binatang ini adalah seperti di Egypt, Jordan, & Saudi Arabia

.

Untuk anda menggunakan produk seperti ini, kami tak berapa galakkan sebenarnya. Kami sendiri tak dapat nak pastikan lagi dan tak jumpa kajian mengenai binatang ini.

.

Walaubagaimanapun, kami juga tak menghalang anda guna minyak tersebut sebagai alternatif tambahan untuk kesihatan zakar anda.

.

Teruskan membaca kerana kami ada kongsikan dengan lebih lanjut di akhir artikel namun sebelum itu, jom baca 7 review produk berasaskan minyak dhab paling popular di pasaran!

.

.

DISCLAIMER : Susunan review kami bukanlah ranking mana yang lebih baik. Apa yang ditulis merupakan pendapat penulis sahaja. Bukan bertujuan untuk merendah-rendah kan mana-mana pihak.

.

.

.

.

**Psst: Baca sehingga habis ya, ada hadiah menanti anda di akhir artikel ini.

.

.

.

1. Pure Dhab

.

.

Dah lebihi 5 tahun, produk Pure Dhab ini masih lagi panas dipasaran.

.

Nama yang seakan-akan buatan luar negara, memang menarik minat mereka yang ingin mencuba produk ubat kuat jenis sapuan.

.

Dengan menjanjikan pelbagai manfaat positif terhadap zakar, PureDhab berjaya mendapat tempat dihati para pengguna veteran.

.

Antara kesan positif yang dijanjikan adalah seperti:

  • Membesar dan memanjangkan zakar
  • Mengeluarkan angin zakar
  • Menambah kekerasan
  • Melancarkan proses membuang air kecil 
  • Meningkatkan prestasi seksual

.

Sama seperti produk-produk yang lain, mereka mendakwa produk ini menggunakan biawak dhab asli, dan sangat berkhasiat untuk kegunaan luaran.

.

.

2. SuperDhab

.

.

Kalau 5 tahun lepas anda search minyak dhab di google, tentu jenama PuraDhab yang paling teratas sekali anda jumpa.

.

Tetapi sekarang dah kurang jumpa, kerana mereka dah rebrand jenama mereka kepada SuperDhab. Boleh tengok design mereka, masih boleh nampak iras2 produk lama.

.

Apa-apa pun, sejak dahulu lagi produk ini memang rancak dengan testimoni yang agak padu.

.

Cuma itu lah, gambar yang digunakan dilaman web mereka agak explicit dan menyeramkan.

.

.

Pelik-pelik je customer yang share testimoni pun.

.

Katanya SuperDhab dapat memberi pelbagai manfaat seperti:

  • Menebalkan ukur lilit zakar
  • Mengeluarkan angin pembuluh zakar
  • Menambah ereksi.
  • Melancarkan saluran zakar
  • Menyembuh dan menyihatkan tenaga batin

.

Kata mereka lagi, SuperDhab merupakan diperbuat dari minyak dhab asli, yang tiada bercampur dengan minyak lain.

.

Mereka yang mencari produk ubat kuat sangat mudah percaya produk ini, disebabkan ia merupakan produk jenis ubat kuat sapuan, dan bukan telan.

.

Baca Juga : 7 Minyak Belacak Terbaik 2022 – Review Kami, & Mana yang Terbaik?

.

.

3. Minyak Dhab Arab

.

.

Minyak Dhab Arab juga tak kurang popularnya dalam kalangan pengguna tempatan.

 

Ia kerana Minyak Dhab Arab mempunyai kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), nombor pendaftaran NOT171103147K.

.

Selain itu, proses pembuatan produk ini pula bukanlah daripada bangkai dhob tapi daripada dhab yang hidup dan diambil terus dari negara Arab.

.

Testimoni yang dikongsikan oleh pengguna tak kurang juga rancaknya dimana semuanya mengatakan mereka mendapat hasil yang luar biasa dengan menggunakan produk ini dalam jangka masa yang pendek.

.

Antara kesan yang dikongsikan oleh pengguna adalah:

  • Zakar mereka semakin besar dan tegang
  • Ereksi zakar ke tahap keras yang maksimum
  • Zakar terasa penuh dan padat

.

Kelebihan lain yang didakwa oleh pengeluar boleh memberi manfaat kepada pengguna ialah:

  • Memulihkan peredaran darah pada zakar
  • Menguatkan dan memulihkan tenaga batin
  • Mengeluarkan angin dari zakar

.

Ia juga datang dalam bentuk minyak untuk memudahkan penggunanya fokus kepada urutan.

.

.

4. Malaya Dhab Oil

.

.

Produk minyak dhab ini juga merupakan satu lagi produk yang meyakinkan pengguna.

.

Antara jaminan yang dijanjikan oleh mereka:

  • Ia berdaftar dengan KKM – NOT171103147K
  • Menggunakan 100% herba organik dan minyak dhab

.

Dua perkara diatas pun dah cukup meyakinkan pengguna untuk membelinya.

.

Minyak Dhab

.

Belum lagi cerita berkenaan manfaat yang ada pada produk ini seperti yang dikatakan oleh pengeluar iaitu:

  • Menguatkan dan memulihkan tenaga batin
  • Membaiki aliran darah dalam zakar
  • Menguatkan ereksi zakar
  • Menghalang urat zakar dimasuki angin

.

Sama seperti produk-produk yang dah dinyatakan diatas, Malaya Dhab Oil juga untuk kegunaan sapuan luaran zakar.

.

Cara guna produk ini adalah ia digunakan sebagai minyak urut dah disertakan diatas, beberapa amalan seperti selawat supaya pengguna lebih yakin dan istiqamah dakwa pengeluar.

.

Baca Juga : 7 Minyak Belacak Terbaik 2022 – Review Kami, & Mana yang Terbaik?

.

.

5. Minyak Dhab Asli Mekah

.

Minyak Dhab

.

Produk ini pula lebih menyeluruh penggunaannya.

.

Ia sesuai digunakan untuk lelaki, wanita dan keluarga.

.

Mungkin ini menjadi punca kenapa ia turut menjadi sangat popular dalam kalangan pengguna.

.

Khasiat pada zakar lelaki, ianya boleh membantu untuk:

  • Menguatkan dan memulihkan tenaga batin
  • Membesar dan menegangkan zakar
  • Membanu memperbaiki peredaran darah pada zakar
  • Memaksimumkan ereksi zakar
  • Menghalang urat zakar dimasuki angin

.

Bagi wanita juga ada khasiatnya pula:

  • Menambah saiz payudara
  • Menegangkan payudara
  • Melancarkan peredaran darah pada payudara
  • Menaikkan pinggul

.

Untuk keluarga pun banyak kegunaannya:

  • Menghilangkan gatal pada kulit
  • Gigitan serangga
  • Sesuai untuk semua urutan
  • Hilangkan sengal dan sakit sendi, tulang dan lain-lain
  • Hilangkan jerawat
  • Berkesan menghilangkan parut luka
  • Menghilangkan stretch mark pada pinggul, pinggang dan paha

.

.

6. Minyak Dhab Asli Al-Ghaniyy

.

Minyak Dhab

.

Minyak dhab yang ini dikatakan menggunakan minyak dhab asli dan dicampur dengan habbatus sauda.

.

Ia juga dikatakan mempunyai campuran herba yang terbukti secara klinikal mampu memberikan kesan kepada kesihatan seksual lelaki iaitu Tongkat Ali.

.

.

Ia juga menggunakan akar kayu tongkat ali terpilih dah 100% original.

.

Selain itu, produk ini turut mempunyai kelulusan KKM dengan nombor pendaftaran NOT190307349K.

.

Antara kelebihan produk ini adalah:

  • Boleh menguatkan dan memulihkan tenaga batin
  • Boleh membesar dan menegangkan zakar
  • Membantu memperbaiki peredaran darah pada zakar
  • Boleh memaksimumkan ereksi zakar
  • Menghalang urat zakar dimasuki angin
  • Membantu melambatkan ejakulasi

.

Cara untuk memakainya ialah dengan dengan mengurut dari pangkal hingga ke kepala zakar selama 10 ke 15 minit dibiarkan ia kering sendiri supaya mudah menyerap masuk kedalam kulit zakar.

.

.

7. Minyak Dhab Sinai

.

.

Satu lagi produk minyak dhab yang agak popular dalam pasaran adalah Minyak Dhab Sinai.

.

Anda boleh jumpa banyak seller untuk produk ini di media sosial seperti Facbook, & Michat.

.

Jadi, anda perlu berhati-hati supaya beli daripada trusted seller yang menjual produk yang original dan bukan tiruan.

.

Antara manfaat yang membuatkan produk ini menjadi pilihan adalah kerana kegunaannya yang lebih meluas iaitu:

  • Dapat merawat tempat melecet
  • Membantu merawat urat saraf dan sendi
  • Memulihkan Sakit dan kebas badan
  • Boleh membesarkan zakar
  • Dapat menguatkan ereksi

.

Cadangan cara penggunaanya senang sahaja, anda perlu titiskan 5 hingga 10 titis minyak dhab ini  setiap kali anda nak urut atau sapu pada zakar anda, dan dah boleh mula mengurut.

.

Lakukan setiap hari sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

.

Tentang keberkesanannya tidak dapat dipastikan, guna atas risiko sendiri ye tuan-tuan.

.

.

8. Minyak Dhob Sahara

.

Minyak Dhab

.

Minyak dhab yang seterusnya pula adalah produk yang turut fokus kepada kekuatan seksual iaitu Minyak Dhob Sahara.

.

Manfaat dari minyak ini boleh diamalkan oleh lelaki mahupun wanita.

.

Manfaat dan khasiat dari Minyak Dhob Sahara mampu membantu lelaki untuk:

  • Memulihkan dan menguatkan tenaga batin
  • Membesarkan zakar
  • Menambah kepanjangan dan ukur lilit zakar

.

Khasiat bagi wanita pula, ia boleh membantu untuk:

  • Menambah saiz payudara
  • Menegangkan payudara

.

Berdasarkan pada testimoni kesannya nampak memuaskan, tetapi tak tahu lah ianya betul-betul berkesan atau hanya sekadar placebo effect sahaja.

.

Baca Juga : Minyak Pengasih – Cara Guna, Kesan & Hukum Menggunakan Minyak Calit Ini menurut Syarak

.

.

Review Kami Berkenaan Minyak Dhab

.

.

Secara umumnya memang tak dapat dipastikan sejauh mana keberkesan minyak dhab pada kesihatan zakar.

.

Bahayanya yang jelas juga masih lagi menjadi tanda tanya para penggemar ubat kuat di pasaran.

.

Namun, terdapat banyak perdebatan berkenaan keberkesanan minyak dhab terhadap kesihatan seksual.

.

Hal ini kerana tiada bukti kajian klinikal yang dilakukan berkenaannya buat masa ini.

.

Tetapi tak salah kalau anda nak menggunakannya terutama sekali produk yang mempunyai sijil KKM yang telah terbukti selamat untuk digunakan.

.

Jika dilihat daripada petua dan cara orang lama, sehingga ke hari ini ia masih memberikan kesan positif terhadap zakar.

.

Hal ini dapat dilihat hasil daripada perkongsian testimoni oleh pengguna.

.

Sebagai info tambahan, anda boleh juga tengok video daripada Dr. Ismail Tambi tentang minyak dhab dibawah.

.

.

Anda juga perlu sedar yang terdapat juga review yang mengatakan ia tidak berkesan.

.

Mungkin kita boleh menganggap kesannya adalah berbeza mengikut individu namun ada satu perkara penting yang anda perlu tahu iaitu berkenaan placebo effect.

.

.

Apa Sebenarnya Placebo Effect?

.

Minyak Dhab

.

Ia merupakan sesuatu yang dianggap sebagai rawatan “sebenar” namun sebenarnya ia tidak.

.

Ia boleh jadi rawatan menerusi pengambilan pil, suntikan atau apa-apa jenis rawatan lain.

.

Apa yang ada dalam kesemua bahan palcebo adalah ia tidak mempunyai bahan aktif yang terbukti untuk memberikan kesan positif terhadap kesihatan.

.

Placebo effect lebih kepada psikologi terhadap pengguna dimana kepercayaan mereka terhadap sesuatu rawatan itu yang akhirnya akan memberikan kesan seperti yang mereka harapkan.

.

Kebanyakan produk yang ada dalam pasaran lebih mengetengahkan kesan ini berbanding bahan yang sepatutnya.

.

Cara Memilih Ubat Kuat Selamat

.

.

Untuk produk jenis sapuan, kami tidak menggalakkan anda untuk menggunakannya, dan kami juga tak halang jika anda nak cuba amalkan.

.

Cuma, kita sebagai pengguna perlu bijak memilih sama ada produk itu betul-betul berwibawa, ada side effect ke tidak, dan berbagai lagi faktor penting. 

.

Berdasarkan kajian kami di SuamiSihat, untuk anda dapatkan produk yang betul-betul berwibawa, kami ada sediakan beberapa guidelines.

.

Sebelum anda membeli apa-apa produk, ini syarat wajib panduan yang anda perlu ikuti: 

  • Pastikan mempunyai nombor KKM sekurang-kurangnya MAL. Nombor NOT belum dipastikan selamat.
  • Check dahulu kandungan herba yang digunakan, elak produk beracun dan mengandungi dadah.
  • Dapatkan daripada penjual yang berdaftar & rasmi.
  • Selidik dahulu jika produk tersebut ada produk tiruan atau tidak.
  • Pastikan tanya doktor dahulu tentang kesesuaian produk.

.

.

Sekian sahaja perkongsian daripada kami, terima kasih kerana membaca.

.

Semoga perkongsian kali ini memberi anda info yang bermanfaat dan membantu dalam membuat pembelian yang terbaik!

.

Assalamualaikum

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

DISCLAIMER / PENAFIAN

Artikel ini ditulis perdasarkan pendapat peribadi penulis dan tidak mewakili pendapat organisasi secara menyeluruh.

Penulisan ini juga bukanlah untuk mempromosikan atau memburuk-burukkan produk tertentu. Sebaliknya hanyalah sebagai panduan dan penambahan ilmu para Suami di Malaysia untuk lebih peka akan kesihatan tubuh mereka.

Kami tidak bertanggungjawab keatas sebarang kesilapan penulisan atau fakta.

Jika ada pihak yang memerlukan sebarang pembetulan fakta & penambahan, sila emailkan ke marketing@suamisihat.com. Kami akan membuat pembetulan dengan segera.

Kami bukan berniat untuk memburukkan sebarang produk ataupun servis, sebaliknya ingin memberikan fakta yang tepat & absah secara professional sejajar dengan keperluan suami di Malaysia masa kini.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

.

.


.

Anda rasa bermanfaat?

.

Jangan lupa Like kami di Facebook, di bawah ni ya

.

Lebih banyak lagi tips kesihatan seks yang best-best.

error: Alert: Content selection is disabled!!